Švýcarská Credit Suisse dosáhla za čtvrtletí nečekaného zisku

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Švýcarské bankovní skupině Credit Suisse se v prvním čtvrtletí podařilo nečekaně dosáhnout čistého zisku 44 milionů švýcarských franků (CHF, 921 milionů Kč) proti zisku 1,1 miliardy CHF před rokem. Kvůli vysokým odpisům se čekalo, že druhá největší švýcarská bankovní instituce vykáže hlubokou ztrátu.

 

Credit Suisse odepsala za čtvrtletí z hodnoty svých aktiv, na náklady restrukturalizace a na bonusové programy 1,6 miliardy CHF. Analytici tak podle agentury Reuters odhadli, že vykáže čtvrtletní ztrátu 436 milionů franků. Výsledek posílil zisk z prodeje podílu v investiční společnosti Aberdeen Asset Management.

Šéf Credit Suisse Brady Dougan označil čtvrtletní výsledky za "dobrý start do roku 2012" a signál úspěchu programu snižování nákladů a dalších kroků, které banka uskutečňuje od poloviny loňského roku. Společnost uvedla, že s plánem redukce nákladů o 1,2 miliardy CHF ročně je nyní v předstihu.

Credit Suisse v prvním čtvrtletí podobně jako další velké banky musela odepsat značnou část hodnoty řeckých státních dluhopisů, které řecká vláda v rámci částečného oddlužení vyměnila za nové s mnohem nižší hodnotou. Zahrnuty do výsledků prvního čtvrtletí byly rovněž účetní ztráty z poklesu hodnoty dluhopisů dalších zemí eurozóny. Bez těchto odpisů by zisk Credit Suisse dosáhl 1,35 miliardy CHF.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK