Senát schválil změny v investičních pobídkách

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Senát dnes beze změny schválil novelu zákona o investičních pobídkách, která mimo jiné zavádí přímé státní dotace na projekty strategických investorů. Senátoři neschválili návrh hospodářského výboru, který chtěl pomocí této novely zrušit poplatek za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu například kvůli stavbě silnic nebo plynovodů. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

 

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že když parlament zvýšil poplatky za zábor zemědělské půdy, nedomyslel důsledky v případech již rozběhnutých investic. Řekl, že je tento stav potřeba napravit, ale je třeba tu udělat legislativně čistým způsobem. Senátorům doporučil, aby neschválili ani jeden pozměňovací návrh, a vládu vyzval, aby našla vhodný projednávaný tisk ve sněmovně, ke kterému by změnu připojila.

V případě přijetí jakéhokoli pozměňovacího návrhu by se zákon vrátil do sněmovny a jeho osud by byl nejistý. Vládu čeká ve sněmovně hlasování o důvěře, a pokud by ji nezískala, hlasovala by sněmovna o svém rozpuštění. To má otevřít cestu k předčasným volbám. V takovém případě by všechny neprojednané zákony skončily svoji legislativní pouť.

Novelu dnes podpořilo 50 přítomných senátorů napříč stranami. Proti přijetí sněmovní verze nehlasoval nikdo.

Cílem novely je přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR.

Novela počítá také s tím, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst. Původní vládní návrh předpokládal 50 míst, ale sněmovna tuto hranici o deset míst snížila. Sněmovna také doporučila rozšířit investiční pobídky i na telekomunikační služby.

Novela počítá s tím, že investiční pobídky budou zároveň moci čerpat i společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Cílem je podle ministerstva pobídky zefektivnit a nasměrovat do oblastí, které zajistí konkurenceschopnost české ekonomiky. Novela také prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK