Pražská burza díky optimismu na trzích posílila

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes díky pozitivní náladě na trzích posílila. Hlavní index PX přidal 1,42 procenta na 935,2 bodu, vzhůru ho táhly hlavně zisky finančních titulů, vyplývá z výsledků burzy.

"Na světových akciových trzích dnes převažuje optimismus a některé západoevropské indexy získávají přes dvě procenta. Hlavním tahounem růstu jsou dnes finanční tituly; velké francouzské nebo italské banky rostou o více než pět procent," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Podle něj se daří také také například těžebním akciím a automobilkám. Silným růstem podle Němého otevřely také zámořské indexy a především technologický Nasdaq. Ten táhnou nahoru hlavně akcie Applu.

V Praze se dnes nejlépe dařilo rakouské Erste Bank, která si připsala bezmála pět procent na 435,60 koruny. Dnes nejobchodovanější Komerční banka posílila o dvě a čtvrt procenta na 3424 Kč. O dvě procenta na 752,50 Kč si polepšila také pojišťovací skupina VIG.

Z velkých emisí se naopak nedařilo skupině ČEZ, která přišla o procento na 765 korun. Těžební NWR naopak půl procenta získala a dnešní obchodování zakončila na 125 korunách.

Po ranním oznámení výsledků za první čtvrtletí lehce oslabily také akcie Unipetrolu, odepsaly desetinu procenta na 171 korun. Příliš se nedařilo ani tabákové Philip Morris. Titul oslabil o necelé procento na 10.942 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK