Senát po odkladech schválil vznik záchranného fondu eurozóny

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Senát dnes po několika odkladech schválil vznik záchranného fondu eurozóny, tzv. Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Návrh musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, která ale projednávání dokumentu loni v prosinci odložila. K souhlasu s fondem je třeba v obou komorách parlamentu ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců, neboť vznik fondu je změnou lisabonské smlouvy.

Pro schválení v Senátu bylo zapotřebí 38 hlasů, ale pro návrh se vyslovilo dokonce 49 senátorů napříč stranami. Za schválení se přimlouval například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Proti návrhu vystupovali zejména senátoři za ODS, ale například jejich stranický kolega a ministr obrany Alexandr Vondra ho podpořil.

Mechanismus, na kterém se před rokem dohodla Evropská rada, má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF). Zemím platícím eurem, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu korun). Splátky půjček z ESM budou mít přednost před splátkami soukromým věřitelům. Vyšší prioritu budou mít jen splátky půjček od Mezinárodního měnového fondu. Výše příspěvku má záviset ze 75 procent na výši národního důchodu, ze 12,5 procenta na výši HDP a ze 12,5 procenta na počtu obyvatel.

Odložení projednávání do konce května navrhoval předseda výboru pro evropské záležitostí Luděk Sefzig (ODS). Nezařazený senátor Petr Pakosta (dříve ODS) řekl, že materiál, který loni v srpnu předložilo senátní komisi pro ústavu ministerstvo zahraničí, měl sice obavy vyvrátit, ale místo toho je spíš potvrdil. Podle něj se například v materiálu píše, že je sice nepravděpodobné, že by ČR musela proplatit záruku 250 miliard korun, ale zároveň je u toho připsáno, že to nelze zcela vyloučit.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) další odklad jednání odmítl s tím, že kvůli situaci ve sněmovně možná bude další schůze Senátu až v červnu. Prohlásil také, že když si ČR nedávno udělala ostudu kvůli odmítání fiskálního paktu, neměla by na sebe upozorňovat ani v souvislosti s tímto návrhem. Vyjádřil také svůj odstup k tomu, aby si česká strana brala za vzor Británii a chovala se v unijních záležitostech podle ní. Řekl, že "Britové jsou tak sobecký, že to nemá obdoby. Oni žijou za Kanálem, my v srdci Evropy". Aby se o návrhu hlasovalo ještě dnes, podpořila vedle Štěcha například senátorka TOP 09 Soňa Paukrtová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK