Výrobce her a herních konzol Nintendo loni poprvé ve ztrátě

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. dubna (ČTK) - Japonský výrobce herních konzol a videoher Nintendo v loňském fiskálním roce vykázal poprvé v historii provozní ztrátu. Důvody jsou pokles prodeje herní konzoly Wii, slabší prodej nového kapesního přístroje 3DS a silnému jenu. Provozní ztráta za rok do konce března činila 37,3 miliardy jenů (8,6 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 171,1 miliardy jenů ve stejném období předchozího roku.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali ztrátu až 41,4 miliardy jenů. Čistá ztráta loni činila 43,2 miliardy jenů po zisku 77,6 miliardy jenů. Tržby klesly o 36,2 procenta na 647,7 miliardy jenů.

V letošním fiskálním roce firma čeká provozní zisk 35 miliard jenů, mimo jiné kvůli oslabení jenu. Analytici však počítají se ziskem až 40 miliard jenů. Firma odhaduje, že prodej přístrojů 3DS stoupne na 18,5 milionu z loňských 13,5 milionu a konzol Wii na 10,5 milionu z 9,8 milionu. Nintendo chce letos představit nástupce starší konzoly Wii, který se bude jmenovat Wii U.

Nintendo bývala kdysi hvězdou na trhu videoher. S příchodem chytrých telefonů, které odlákaly příležitostné hráče, však zažívá útlum. Svůj nejnovější kapesní přístroj 3DS uvedla na trh v únoru 2011, kvůli slabému prodeji však musela v srpnu snížit jeho cenu o třetinu a zhoršila odhad prodeje o osm milionu kusů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK