MPO: České firmy získaly v Mongolsku zakázky za 4 miliardy Kč

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - České podniky získaly v Mongolsku nové zakázky v hodnotě čtyř miliard korun. Kontrakty se týkají především dodávek energetických zařízení, zařízení na výrobu tepla, čistírny odpadních vod, inženýrských sítí či výstavby dopravní infrastruktury. Smlouvy byly podepsány na čtyřdenní podnikatelské misi, kterou tento týden v Mongolsku zorganizovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. ČTK to dnes sdělila mluvčí MPO Veronika Forejtová.

"Mongolsko zůstává i nadále jednou z prioritních zemí naší zahraniční rozvojové spolupráce. Jeho současný ekonomický vývoj, kdy země patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám na světě díky svému nerostnému bohatství a příznivým cenám na trhu komodit, však nabízí celou řadu zajímavých obchodních a investičních příležitostí pro české firmy," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba pověřil Hovorku vedením české delegace, protože kvůli událostem na domácí politické scéně od cesty do Mongolska nakonec upustil.

Hovorka připomněl, že v roce 2011 vzrostla mongolská ekonomika o 17,3 procenta a prognózy dalšího vývoje naznačují, že se dvouciferné tempo jejího růstu podaří udržet i v dalších letech. Česko má podle něj navíc výhodu, že národní ekonomická strategie Mongolska směřuje právě do oborů, v nichž mají české podniky co nabídnout. Patří mezi ně například geologie, zařízení pro důlní průmysl, energetika, vodní a odpadové hospodářství a dopravní infrastruktura.

Česká republika a Mongolsko jsou podle MPO tradičními obchodními partnery. První hospodářské dohody pocházejí z 50. let 20. století. Bývalé Československo se podílelo na budování mongolské infrastruktury.

Loni celkový obrat vzájemného obchodu činil 13,8 milionu dolarů s výraznou převahou českého vývozu, kterému dominují hlavně stroje a dopravní prostředky, chemické výrobky a průmyslové spotřební zboží. Mongolský export do Česka reprezentovaly v roce 2011 hlavně suroviny živočišného původu a oblečení, mezi kterým měly největší zastoupení výrobky z kašmírské vlny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK