Ekonomické klima v eurozóně se v dubnu výrazně zhoršilo

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. dubna (ČTK) - Hospodářské klima v zemích eurozóny se v dubnu zhoršilo výrazněji, než se předpokládalo, a pesimismus se prohloubil v sektorech průmyslu i služeb. Plyne to z dnešních údajů Evropské komise.

Celkový index ekonomického klimatu klesl na 92,8 bodu z březnové úrovně 94,5 bodu. Analytici podle agentury Reuters počítali s poklesem jen na 94,2 bodu. Index podnikatelské nálady se snížil na -0,52 bodu z -0,28 bodu.

Ukazatel nálady v průmyslovém sektoru se propadl na -9,0 bodu z březnových -7,1 bodu. Index nálady ve službách klesl o více než dva body na -2,4 bodu. Mírně lepší byla nálada v maloobchodě a mírně horší ve stavebnictví. "Zhoršení v eurozóně vede klesající důvěra v průmyslu a službách," konstatovala komise.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně stoupla v únoru na 10,8 procenta, nejvyšší úroveň od vzniku měnové unie. V prvním čtvrtletí se zřejmě eurozóna jako celek propadla do nové recese a Evropská komise i Mezinárodní měnový fond předpovídají, že ekonomika zemí eura za celý rok klesne o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK