Zisk Fiatu trojnásobně vzrostl, ale jen díky Chrysleru

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 26. dubna (ČTK) - Zisk italské automobilové skupiny Fiat vzrostl v letošním prvním čtvrtletí díky prudkému růstu ziskovosti její americké dceřiné firmy Chrysler na více než trojnásobek stejného období loňského roku. Tržby Fiatu z prodeje vozů na evropském trhu však výrazně klesly.

Konsolidovaný čistý zisk Fiatu se zvýšil na 104 milionů eur (2,6 miliardy Kč) ze 29 milionů eur o rok dříve. Bylo to ale jen díky Chrysleru, který vykázal nejvyšší čtvrtletní zisk za více než 13 let.

Tržby skupiny Fiat se zvýšily více než dvojnásobně na 20 miliard eur z devíti miliard o rok dříve. Bez započítání Chrysleru ale příjmy klesly o 5,7 procenta na 8,7 miliardy eur. Prodej automobilů skupiny v masovém segmentu evropského trhu se propadl o 13,1 procenta.

Na provozní úrovni Fiat včetně Chrysleru vykázal zisk 866 milionů eur. V Evropě italská automobilka prohloubila provozní ztrátu na 207 milionů eur, téměř dvojnásobek loňského schodku.

Čistý zisk Chrysleru za čtvrtletí stoupl na 473 milionů USD (8,8 miliardy Kč) ze 116 milionů USD v prvním čtvrtletí loňského roku a byl nejvyšší od třetího čtvrtletí 1998. Příjmy společnosti se zvýšily o 25 procent na 16,4 miliardy USD a prodej jejích aut stoupl o 33 procent.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a zachraňovala ho vláda. Poté ho koupil Fiat, který v něm nyní má 58,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK