Maďarský MOL je připraven prodat podíl v konsorciu Nabucco

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 26. dubna (ČTK) - Maďarská energetická společnost MOL je připravena v případě potřeby prodat svůj podíl v konsorciu Nabucco, které se chystá vybudovat plynovod ze Střední Asie do západní Evropy. Novináře o tom dnes informoval šéf podniku Zsolt Hernádi. Maďaři už začátkem týdne překvapivě odmítli financovat společnost Nabucco International Company (NIC), která je provozovatelem projektu.

"My už jsme signalizovali, že jsme připraveni naše akcie prodat, pokud to bude třeba. Teď jsme jen chtěli vyslat velmi jasný signál, že už nejsme ochotni projekt dál financovat," řekl po skončení valné hromady firmy Hernadi, jehož citovala agentura Reuters.

Projekt Nabucco není podle šéfa maďarského podniku dobře řízen a zatím nebyly zodpovězeny ani všechny klíčové otázky. MOL celý projekt zpochybňuje už dlouho, poukazuje především na nejasné náklady a na nejisté zdroje suroviny. V úterý MOL odmítl firmě NIC schválit rozpočet na letošní rok, čímž celému projektu zasadil další tvrdou ránu.

Hernadi řekl, že financování projektu Nabucco jeho firmu zatím přišlo na zhruba 20 milionů eur (asi 495 milionů Kč), projekt ale podle něj není veden tak, jak by si Maďaři představovali.

Střední a východní Evropa podle šéfa maďarského podniku sice potřebuje alternativní zdroje surovin, nikdo ale prý zatím jasně neodpověděl na základní otázky jako je zdroj plynu pro Nabucco, výše nákladů na výstavbu, jasno není ani v nákladech na přepravu. Z těchto důvodů prý MOL nemůže dál projekt financovat.

Konsorcium Nabucco vede rakouská společnost OMV, součástí konsorcia je ale i německá společnost RWE, maďarský MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Plynovod Nabucco má být dlouhý asi 4000 kilometrů a měl by přepravovat plyn ze Střední Asie přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a zemí západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK