Suchary diates z Makra obsahují závadnou vaječnou moučku z Polska

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. dubna (ČTK) - Pekárenský výrobek Suchary diates, který prodávala společnost Makro Cash & Carry ČR, obsahuje závadnou vaječnou moučku z Polska. Státní zemědělská a potravinářské inspekce (SZPI), která obdržela varování z polské strany v rámci systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), proto dnes nařídila jejich stažení z prodeje. ČTK o tom informoval mluvčí SPZI Pavel Kopřiva. Prodáno již bylo 472 balení.

Vaječná moučka pocházela z nelegální výroby polské společnosti Viga G. Jagiello v Nisku. Výroba byla v její provozovně polskými dozorovými orgány pro závažná porušení potravinové legislativy zakázána, výrobce přesto v produkci pokračoval za nezákonných podmínek. "Nelze proto vyloučit kontaminaci suroviny látkami škodlivými pro lidské zdraví. Výsledky laboratorních testů v surovině - sušených vejcích - potvrdily přítomnost bakterií Salmonelly," upozornil Kopřiva.

Polsko ale podle něj vložilo informace do systému rychlého varování s téměř dvouměsíčním zpožděním, neboť polská média přinesla zprávu o nelegální výrobě v uvedeném provozu a závadnosti výrobků 9. března.

Podle informací, které aktuálně do systému RASFF vložila polská strana, společnost Pekárny a cukrárny Náchod dovezla z Polska produkt obsahující závadnou vaječnou moučku a dále jej expedovala pod názvem Suchary diates do distribuční sítě společnosti Makro Cash & Carry ČR.

Společnost Makro se SZPI plně spolupracuje, o závadnosti produktu již informoval své maloodběratele i velkoodběratele prostřednictvím SMS. Závadné suchary jsou v balení 2 x 285 g, šarže 25. 07. 2012 A.

Po odhalení technické soli v polských potravinách a nekvalitním kakau je vaječná moučka další problematickou potravinou z Polska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK