WSJ: Vyšetřování korupce v Avonu má další oběť

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Z kosmetického impéria Avon Products odešla členka vedení Kerry Carrová (49). Informoval o tom server ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ), podle něhož odchod vysoce postavené manažerky souvisí s vyšetřováním údajné úplatkářské aféry v zahraničí, zřejmě v Číně. Firma se k informacím WSJ nevyjádřila, odchod Carrové však agentuře Reuters později potvrdila.

Informované zdroje serveru bez bližších podrobností sdělily, že Carrová odešla v dubnu. Manažerka dříve pracovala v oddělení auditu, které od roku 2003 do srpna 2005 vedla.

Podezření z korupce už se v Avonu objevilo dříve. Případem se proto začalo zabývat americké ministerstvo spravedlnosti a také Komise pro cenné papíry (SEC). Američané mají pro případ korupce zvláštní zákon, takzvaný Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), který mimo jiné zakazuje podplácet v zahraničí.

Vyšetřovatelé se podle zdrojů zaměřují na interní audit Avonu ze září 2005, v němž je uvedeno, že zaměstnanci firmy se mohli dopustit korupčního jednání v Číně. Federální agenty především zajímá, jak s touto informací tehdejší vedení naložilo, tedy zda začalo něco vyšetřovat, nebo zda zůstal záznam bez povšimnutí a vedení jej ignorovalo.

Carrová kratší dobu reportovala bývalému finančnímu ředitelovi Charlesovi Crambovi, jehož Avon už v lednu vyhodil právě v souvislosti s vyšetřováním, které zahájila burzovní komise SEC. Tu zajímalo, zda byl porušen zákon FCPA. Druhým důvodem, který v Crambově vyhazovu sehrál roli, bylo podezření na nestandardní předání firemních informací analytikům na Wall Street.

Avon oba případy zveřejnil loni v říjnu, s vyšetřováním přitom sám začal už v roce 2008. Firma při zveřejnění těchto případů také uvedla, že plně spolupracuje s vyšetřovateli. Loni v květnu ale už firma vyhodila bývalého šéfa oddělení pro globální interní audit a bezpečnost Iana Rossettera. Ten byl na tomto postu přímým nástupcem Carrové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK