Minčič připustil, že deficit může být vyšší než tři procenta HDP

29.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Deficit veřejných financí by letos mohl být mírně vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu, se kterými počítá vláda. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to dnes připustil náměstek ministra financí pro státní rozpočet Ladislav Minčič.

"Letošní rok by neměl být, a doufáme, že nebude, dramaticky nad třemi procenty," uvedl Minčič. Na otázku, zda je letos reálný deficit na úrovni tří procent, odpověděl opatrně. "Možná to dosažitelné je," uvedl Minčič.

Vláda ve středu schválila aktualizovanou verzi konvergenčního plánu, který letos počítá s poklesem deficitu veřejných financí na tři procenta HDP. Původní plány ministerstva financí pro letošek počítaly s deficitem 3,5 procenta HDP. Od příštího roku by měl být deficit každoročně pod třemi procenty.

Loňský schodek na úrovni 3,1 procenta HDP byl sice lepší než předchozí odhady 3,7 procenta a 3,5 procenta, podle Minčiče to ale automaticky neznamená lepší vývoj i v letošním roce. "Zejména na úrovni municipálních a příspěvkových organizací došlo k tomu, že nebyly vynaloženy některé vlastní zdroje municipalit nebo krajů na některé investice, které jsou pro infrastrukturu potřebné. Mohou být vynaloženy v letošním roce," uvedl Minčič.

Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že deficit veřejných financí loni klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Podle maastrichtských kriterií pro přijetí eura by výše deficitu neměla překročit tři procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK