Asijské akcie zpevnily, zájem byl o čínské banky

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Singapur 30. dubna (ČTK) - Akcie na burzách v Asii zahájily týden solidním růstem, o který se postaral především zájem o čínské banky. Těm pomohly příznivé výsledky hospodaření a neuškodil jim ani předpoklad zpomalení růstu ekonomiky. Na devizových trzích oslaboval dolar, na který měla vliv ještě páteční zpráva o pomalejším růstu hrubého domácího produktu v USA.

Index Hang Seng, který je hlavním cenovým indikátorem burzy v Hongkongu, přidal 352,76 bodu a den uzavřel vyšší o 1,70 procenta na 21.094,21 bodu. Za celý duben zpevnil o 2,6 procenta. Tchajwanská burza podle indexu TSEC za dnešek zpevnila o 0,28 procenta na 7501,72 bodu, index Kospi na burze v Soulu přidal 0,34 procenta na 1981,99 bodu.

Akcie čtyř největších bank v Číně se zvyšovaly navzdory tomu, že banky v prvním čtvrtletí měly převážně nižší zisky. I tak ale byly většinou lepší, než se čekalo.

"Slabší čísla (u čínských bank) se v prvním čtvrtletí čekala. Investoři se víc zajímají o to, jak si banky povedou v budoucnu," řekl šéf prodeje v investiční společnosti UOB Kay Hian Steven Leung. "Nákup akcií (bank) podpořilo očekávané zlepšení v nadcházejících čtvrtletích díky nadějím, že pevninská Čína přijde s dalším podporou ekonomiky," dodal.

Na burze v Šanghaji se dnes kvůli státnímu svátku neobchodovalo. Zavřeno bylo i na burze v Tokiu.

Na devizových trzích klesal dolar, což byla ještě reakce na slabší růst americké ekonomiky za první čtvrtletí. Hrubý domácí produkt v přepočtu na celý rok vzrostl o 2,2 procenta, a zpomalil tak z tříprocentního růstu v závěru loňského roku. Analytici v průměru očekávali, že tempo růstu klesne pouze na 2,5 procenta.

Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 80,14 JPY, během dne ale klesl až na 80,08 JPY, což bylo zhruba dvouměsíční minimum. K britské libře dolar spadl až na osmiměsíční minimum 1,6289 USD, než se trochu zotavil a pohyboval se kolem 1,6286 USD. To byl proti konci minulého týdne pokles o 0,2 procenta. Euro vůči dolaru zůstalo bez výraznějších změn na 1,3254 USD.

Za poklesem kurzu dolaru jsou především spekulace, že americká centrální banka sáhne k další podpoře ekonomiky. Ta by mohla mít podobu takzvaného kvantitativního uvolňování, což by bylo už třetí kolo. Koncem června banka ukončí nynější "operaci twist", kterou zahájila loni na podzim s cílem snížit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK