Litevská ekonomika zpomalila růst na 3,9 procenta

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 30. dubna (ČTK) - Litevská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí rostla pomaleji než na konci loňska, i tak si ale vede mnohem lépe, než je průměr Evropské unie. Tamní statistický úřad dnes sdělil, že hrubý domácí produkt meziročně zpomalil na 3,9 procenta, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika rostla tempem 4,4 procenta.

Výsledek je lepší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že růst zpomalí až na 3,5 procenta. S dalším zpomalením tempa se ještě počítá, podle analytiků by ale ekonomika měla v letošním roce přesto vykázat růst asi o tři procenta.

Pro Vilnius jsou nejnovější data příznivou zprávou. Země se totiž v roce 2014 chystá vstoupit do eurozóny a zavést euro. Z pobaltských zemí je v eurozóně zatím jen Estonsko.

"V prvním čtvrtletí 2012 jsme zaznamenali růst hrubé přidané hodnoty ve všech skupinách ekonomické aktivity," uvedl statistický úřad. V samotném prvním čtvrtletí litevská ekonomika vzrostla o 0,8 procenta, což je stejné tempo růstu jako v předchozích třech měsících.

Litva, stejně jako sousední Lotyšsko, neustála začátek globální finanční krize a její ekonomika se v roce 2009 prakticky zhroutila. Obě země se ale dokázaly rychle znovu postavit na nohy, převážně díky tvrdým úsporným opatřením, v jejichž rámci se části obyvatel během jediného roku snížily mzdy až o 40 procent.

Tak jako Polsko a další země ve východní Evropě také Litva s Lotyšskem těžily z nízkých nákladů na práci. To činí tyto ekonomiky velmi konkurenceschopnými především při vývozu do Německa. To má největší ekonomiku v Evropě a na jeho trh exportuje své zboží řada menších zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky.

Pobaltským zemím pomáhá i blízkost Ruska, které díky těžbě ropy bohatne, a zvyšuje tak domácí poptávku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK