Zisk Adidasu ve čtvrtletí stoupl o 38 procent na 7,2 miliardy Kč

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 30. dubna (ČTK) - Německému výrobci sportovního oblečení a obuvi Adidas vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 38 procent na 289 milionů eur (7,2 miliardy Kč). Firmě pomohl vysoký prodej v Číně a nižší výdaje na úvěry a daně, které vyrovnaly i růst nákladů. Adidas, který je druhým největším výrobcem sportovního zboží na světě, současně v dnešním prohlášení zlepšil výhled na celý letošní rok.

Příjmy stouply o 14 procent na 3,8 miliardy eur. Zisk i příjmy překonaly odhady analytiků. V Číně a na dalších asijských trzích vzrostly příjmy bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů o 26 procent, v západní Evropě o sedm procent.

Za celý letošní rok čeká Adidas růst zisku o 12 až 17 procent. Původně čekal zvýšení zisku o deset až 15 procent. Růst tržeb se má přiblížit deseti procentům, dříve firma uváděla, že tržby stoupnou o pět až devět procent.

Adidas svými výsledky překonal konkurenční firmy Puma a Nike a akcie firmy stouply v reakci na zprávu na nový rekord 63,75 eura. Od počátku letošního roku posílily o 19 procent.

Firma však současně varovala před problémy své divize Reebok v Indii, které by ji mohly stát téměř 200 milionů eur. Firma se však blíže k problémům nevyjádřila. Adidas již vyměnil v Indii vedení. Indie nepatří mezi deset největších trhů Adidasu, značka Reebok však má silné postavení v kriketu.

Výsledky, které před týdnem zveřejnila konkurenční Puma, zaostaly za odhady analytiků. Firmě klesl zisk o pět procent na 74 milionů eur. Puma to zdůvodnila "průměrnými" výsledky v Číně a slabými výdaji spotřebitelů v Evropě. Nike minulý měsíc uvedl, že jeho příjmy bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů v Číně za tři měsíce do konce února stouply o 21 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK