Euro po statistice ze Španělska a Německa oslabilo

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. dubna (ČTK) - Euro dnes oslabuje k dolaru i jenu a je na cestě vykázat vůči dolaru nejhorší měsíční pokles od prosince. Na euro mají dopad obavy o vývoj v eurozóně, když nejnovější statistika ukázala, že maloobchodní tržby v Německu byly slabší, než se čekalo, a Španělsko se propadlo do recese.

Euro k dolaru odpoledne kleslo o 0,2 procenta na 1,3228 USD a od počátku měsíce ztrácí zhruba 0,9 procenta, což je nejhorší výsledek od loňského prosince. Vůči jenu euro oslabilo o 0,7 procenta na 105,63 JPY. Kurz dolaru k jenu se snížil o půl procenta na 79,86 JPY.

Investoři se rovněž bojí kupovat euro před víkendovými volbami ve Francii a Řecku a čtvrtečním zasedání měnového výboru Evropské centrální banky.

Pod tlakem však zůstává i americký dolar kvůli obavám, že americká ekonomika ztrácí na rychlosti, a spekulacím, že centrální banka USA (Fed) by mohla podniknout další kroky na podporu růstu. Dnešní statistka ukázala, že výdaje amerických domácností stouply v dubnu o 0,3 procenta, méně, než se čekalo, a spotřebitelé naopak více šetřili.

Objem obchodování však je dnes nízký. Většina evropských trhů bude v úterý kvůli státnímu svátku zavřená a trhy v Japonsku byly zavřené dnes a svátek zde bude i ve čtvrtek a v pátek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK