Americké akcie zahájily nový měsíc růstem

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americké akcie zahájily nový měsíc relativně silným růstem, i když úvod obchodování tomu zdaleka nenasvědčoval. Zvrat nastal až po zprávě o nečekaně silném růstu aktivity v americkém průmyslu, díky čemuž se na trh vrátil optimismus. Hlavní index největších amerických korporací se tak vrátil na nejvyšší úroveň za čtyři roky.

 

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.327 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,9 procenta. Širší index S&P 500 přidával 1,2 procenta na 1414 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 1,1 procenta na 3080 bodů.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) sdělil, že jeho index aktivity v průmyslu za duben vzrostl na 54,8 z březnových 53,4 bodu. To je výraznější růst, než se čekalo. Podle analytiků zpráva naznačuje, že oživené americké ekonomiky pokračuje, byť statistika z předchozích dnů tomu vždy úplně nenasvědčovala.

Průmysl tak nyní v USA roste nejrychleji od loňského června. Jak na tom ekonomika skutečně je, pomůže objasnit zpráva o vývoji nezaměstnanosti za duben. Ta bude zveřejněna v pátek.

"Myslím, že investory povzbudilo, že je na světě ještě alespoň jedno místo, kde se vyplatí investovat," poznamenal hlavní analytik společnosti S&P Capital IQ Sam Stovall. "Toho býčího trhu se zatím nechtějí vzdát," dodal. Býčím trhem se rozumí období růstu, opakem je trh medvědí, kdy ceny akcií naopak dlouhodobě klesají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK