Vláda znovu projedná zákon o provozování sázkových her

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda by se na své dnešní schůzi měla opět zabývat novým zákonem o provozování sázkových her, jehož projednávání již čtyřikrát přerušila. Zákon, který připravilo ministerstvo financí, má umožnit zahraniční majetkovou účast, avšak s podmínkou, že provozovatel bude mít sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v Česku.

 

Vláda před 14 dny dojednala v zákonu řadu změn. Tou nejzásadnější bylo zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost omezily radnice přijetím nových obecně závazných vyhlášek.

Ministři by měli dnes jednat také o navýšení státních rezerv ropy a ropných produktů ze současných 90 dnů na 120 dnů. To by patrně přineslo další zdražení pohonných hmot. Poplatky za skladování by podle návrhu hradily rafinerie a další soukromé subjekty na palivovém trh formou daně z ropných produktů, která dle návrhu zdraží pohonné hmoty maximálně o 14 haléřů na litr.

Na programu dnešního jednání kabinetu je mimo jiné také návrh zákona upravujícího ochranu a reprodukci genofondu lesních dřevin. Předloha například počítá se vznikem banky uchovávající osivo lesních stromů. Česká legislativa zatím tuto problematiku neřeší.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK