Japonské akcie mírně zpevnily, příznivá statistika pomohla dolaru

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. května (ČTK) - Japonské akcie smazaly část vysokých úterních ztrát a za podpory slabšího kurzu jenu začaly mírně růst. Pomohla jim k tomu i příznivá úterní statistika ze Spojených států, která potvrdila, že americká ekonomika pokračuje v solidním růstu. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 zpevnil o 29,30 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,31 procenta na hodnotě 9380,25 bodu. Širší index Topix přidal 0,43 procenta na 792,87 bodu.

Objemy obchodů zůstávají podprůměrné, k čemuž přispívají i nadcházející dva dny volna v Japonsku. Od větších nákupů investory odrazují i nadcházející prezidentské volby ve Francii, v nichž má velkou šanci uspět levicový kandidát François Hollande.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) v úterý sdělil, že jeho index aktivity v průmyslu za duben vzrostl na 54,8 z březnových 53,4 bodu. To je výraznější růst, než se čekalo. Index je tak nyní nejvýše za deset měsíců, respektive od loňského června.

Dolar se díky příznivé statistice z USA odpoutal od několikatýdenních minim k euru a především japonskému jenu. Vůči jednotné evropské měně kurz dolaru zpevnil na 1,3211 USD, k jenu vystoupil na 80,11 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK