Markit: Podmínky v průmyslu se zhoršily, klesají zakázky

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v dubnu zhoršily, když index nákupních manažerů (PMI) klesl pod hranici 50 bodů. Ta je přitom v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. PMI v dubnu klesl na 49,7 bodu z březnových 52,1 bodu. To svědčí o mírném zhoršení celkových obchodních podmínek, oznámila dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC.

 

Výkonnost se podle Markit Economics snížila hlavně kvůli poklesu nových zakázek, který vedl k mírnému propouštění a pomalejšímu růstu výroby. Exportní poptávka podle indexu zůstala slabá. Firmy zároveň oznámily, že oproti předchozímu měsíci vzrostly ceny celé řady vstupů včetně kovů, dřeva, plastů a paliva. Růst cen je přitom nyní nejvyšší za posledních deset měsíců.

"Od posledního čtvrtletí roku 2011 osciluje index PMI kolem hodnoty 50 bodů. V následujících měsících očekáváme podobné výsledky. Vzhledem ke zpřísňující se fiskální politice České republiky v tomto a následujícím roce musí růstový impulz přijít ze zahraničí," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Vývoj tuzemského PMI podle ní odpovídá oslabení ukazatelů PMI v Německu, které je hlavním obchodním partnerem České republiky.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK