Euro kvůli údajům z eurozóny klesalo třetí den po sobě

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. května (ČTK) - Kurz eura dnes oslaboval třetí den po sobě, protože slabší údaje ze zemí měnové unie obnovily strach z útlumu ekonomiky eurozóny. Evropskou měnu ale odpoledne podpořily údaje z amerického trhu práce, které byly horší, než se čekalo.

Euro po 15. hodině SELČ vůči dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,3138 USD a během dne sestoupilo až na 1,3121 USD, nejníže za více než týden. Dolar vůči japonskému jenu mírně zpevnil na 80,15 JPY.

Euro dopoledne srážely zprávy o výrazném poklesu aktivity ve zpracovatelském průmyslu Itálie, Německa, Španělska a Francie. Rozšíření útlumu na velké země eura včetně Německa vyvolalo dohady, že Evropská centrální banka by na čtvrtečním zasedání mohla signalizovat zmírnění měnové politiky.

Euro později smazalo část ztrát díky údajům, podle nichž americký soukromý sektor minulý měsíc zpomalil tempo vytváření nových pracovních míst na 119.000 z březnové úrovně 201.000. Výsledek byl výrazně pod očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters v průměru odhadovali přírůstek 177.000 míst. Údaje organizace ADP vyšly těsně před klíčovou páteční zprávou o dubnovém vývoji celého amerického trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK