Americké akcie po špatných zprávách z eurozóny i USA klesají

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnes poklesem a index Dow Jones sestoupil z úterního maxima za více než čtyři roky. Trh oslabovaly nepříznivé údaje z evropské a americké ekonomiky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,4 procenta a pohyboval se kolem 13.227 bodů. Širší index S&P 500 byl kolem 1398 bodů se ztrátou 0,5 procenta. Index technologického trhu Nasdaq klesal o zhruba 0,2 procenta a byl na 3045 bodech.

Akciové i další trhy dnes podkopaly údaje o poklesu aktivity ve zpracovatelském průmyslu velkých zemí eurozóny v čele s Německem a Francií. Statistiky z USA pak ukázaly slabší růst počtu pracovních míst v soukromém sektoru, než se čekalo, a prudký pokles továrních zakázek.

V úterý americké akcie naopak podpořila příznivá zpráva z amerického zpracovatelského sektoru. Díky ní Dow Jones posílil o půl procenta.

"Dopoledne nepřišla dobrá čísla, určitě byla na spodním konci očekávaného rozpětí," řekl agentuře Reuters Peter Kenny z firmy Knight Capital. "Je to sice zklamání, ale v širším kontextu to obrázek (zlepšování americké ekonomiky) nijak nemění," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK