EU se zatím neshodla na posílení bankovní regulace

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Země Evropské unie se ani po mnohahodinovém jednání zatím neshodly na posílení bankovní regulace v reakci na finanční krizi z roku 2008. Šlo o nová pravidla kapitálové přiměřenosti. Další jednání o této věci proběhne v půlce května. Dánské předsednictví EU i Evropská unie věří, že do té doby se podaří najít přijatelný kompromis.

 

Rozdílné pohledy různých zemí, které se ani po řadě hodinách jednání. které mělo podle původních předpokladů skončit krátce po poledni, nepodařilo ani po půlnoci vyřešit. Potíže souvisejí s nastavením limitů i tím, kdo přesně by měl na dodržování nových pravidel dohlížet.

Evropský bankovní úřad (EBA) chce, aby velké komerční banky měly do června ukazatel kapitálové přiměřenosti minimálně na devíti procentech z objemu aktiv. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky. To je ale jen prozatímní opatření, které by měla nahradit širší dohoda v EU platná pro více než 8000 evropských bank.

Problém, který zabránil dohodě, se týkal zejména toho, jak velkou flexibilitu by členské země měly mít co se týká dohledu na kapitálovou přiměřeností bank. Zejména šlo o to, zda by mohly státy jít nad rámec dohodnutých minimálních pravidel v EU či nikoli.

Problém zdlouhavých jednáních přinášely i případné dopady na finanční sektor, hlavně to, aby finanční ústavy kvůli novým pravidlům neomezily půjčování peněz. Svou roli hrála i ochrana daňových poplatníků, neboť v krizi řadě finančních domů musely přispěchat na pomoc státní pokladny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK