Americké akcie oslabily, před zasedáním ECB ztrácelo také euro

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, největší vliv na jejich pokles měla horší statistika z amerického trhu práce a rovněž pokračující potíže v eurozóně. Zpevnit dokázaly pouze technologie, kterým pomohly akcie Intelu. Na devizových trzích před dnešním zasedáním rady Evropské centrální banky (ECB) oslabovalo také euro.

Dow Jonesův index oslabil o 10,75 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,08 procenta na hodnotě 13.268,57 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,3 procenta a uzavřel na 1402,31 bodu, zatímco index Nasdaq Composite si 0,31 procenta připsal a zavíral na 3059,85 bodu.

Náladu na trhu pokazila zpráva organizace ADP, která uvedla, že soukromý sektor v USA v dubnu vytvořil jen asi 119.000 pracovních příležitostí. To je mnohem méně, než se čekalo, a zároveň nejméně za posledních sedm měsíců. Investoři proto budou netrpělivě čekat na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti.

"Pokud se tohoto hospodářského oživení účastní stále méně lidí, znamená to, že máme co dělat s celkově slabou ekonomikou. Odpovědí centrálních bankéřů jsou ale zatím jen levné peníze. Já si myslím, že je třeba udělat něco víc," poznamenal hlavní analytik společnosti Harris Private Bank Jack Ablin.

Špatné zprávy ale přišly i z Evropy. Aktivita v průmyslu výrazně klesla a ze statistiky je patrné, že potíže má i jádro eurozóny, včetně Německa. To byl i hlavní důvod středečního poklesu akciových trhů na většině burz v Evropě.

Na devizových trzích už třetím dnem oslabovalo euro, na které doléhala zmíněná slabá čísla o průmyslové výrobě. Investoři proto budou sledovat, s jakým sdělením dnes přijde prezident ECB Mario Draghi. Objevují se dokonce i spekulace, že by ECB mohla už potřetí přistoupit k nabídce levných úvěrů pro banky v eurozóně.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3154 USD a během dne spadlo až na 1,3121 USD. To byl nejnižší kurz za více než týden. Vůči japonskému jenu euro oslabilo na 105,11 JPY, což je nejnižší hodnota za dva týdny. Na paritě s britskou librou euro oslabilo na 1,2320 eura a je nejníže za 22 měsíců. Dolar k zpevnil o 0,1 procenta na 80,14 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK