Asijské akcie převážně oslabovaly, před ECB klesalo také euro

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Singapur 3. května (ČTK) - Většina akciových trhů v Asii dnes mírně oslabila, převážně v reakci na horší statistiku z Evropy a Spojených států. V mírném zisku tak z významných trhů skončila pouze Šanghaj. Na devizových trzích oslabovalo euro, neboť analytici se nemohou shodnout, zda Evropská centrální banka (ECB) na dnešním zasedání své rady přistoupí k nějaké formě podpory ekonomiky.

Index Hang Seng, který sleduje vývoj obchodování v Hongkongu, odepsal 0,28 procenta a uzavřel na hodnotě 21.249,53 bodu. Přerušil tak třídenní růstovou sérii. Dolů je stáhly převážně čínské banky, kterým uškodil krok singapurské státní společnosti Temasek Holdings. Ta stanovila cenu svých podílů ve dvou největších čínských bankách na spodní hranici očekávaného pásma.

V samotné pevninské Číně akcie také oslabovaly, na rozdíl od Hongkongu se ale dokázaly ze ztrát dostat. Jejich hlavní index Shanghai Composite si tak za slabší obchodní aktivity připsal alespoň symbolických 0,07 procenta a uzavřel na 2440,08 bodu. Je to ale jeho nejvyšší hodnota za posledních sedm týdnů. Index CSI 300 zpevnil o 0,3 procenta na 2691,52 bodu, což je nejvyšší hodnota od poloviny loňského listopadu.

"Pokud se z těchto úrovní posuneme ještě výš, dostaneme se pravděpodobně na nové maximum roku 2012. Teď k tomu ale není žádný důvod, ekonomická data pořád neukazují jasný obraz a hospodářské výsledky vypadají docela bídně," poznamenal analytik Edward Huang z makléřské společnosti Haitong Securities International. Například index Hang Seng je od letošního maxima vzdálen pouze 2,3 procenta.

Burza v Soulu podle tamního indexu Kospi oslabila o 0,2 procenta na 1995,11 bodu, podobně index tchajwanské burzy TSE odepsal 0,23 procenta na 7659,53 bodu. Stejně tak index Straits Times na burze v Singapuru ztratil 0,17 procenta a uzavíral na 3000,94 bodu.

Na devizových trzích oslabovalo euro, jemuž uškodila statistika o dalším poklesu průmyslové aktivity v eurozóně. Od dnešního zasedání ECB se žádná změna úrokových sazeb nečeká a banka patrně nezmění ani postoj k odkupu státních dluhopisů. Objevily se sice spekulace, že by mohla opět sáhnout k nabídce levných úvěrů v rámci programu LTRO, většina analytiků však tvrdí, že s takovým krokem ECB zřejmě ještě počká.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3144 USD, dolar k japonskému jenu podobně přidal 0,1 procenta na 80,20 JPY. Vyhlídky na snížení úrokových sazeb oslabily i novozélandský dolar, který k dolaru americkému odepsal 0,3 procenta na 0,8065 USD. Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se dostal na 79 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK