KUPEG:Platební morálka je v ČR stabilní, ale horší než před krizí

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Platební morálka českých firem je v posledních dvou letech sice stabilní, ale proti roku 2008, tedy době před ekonomickou krizí, je stále o 50 procent horší. Vyplývá to z indexu platební morálky úvěrové pojišťovny KUPEG, lídra domácího trhu komerčního úvěrového pojištění. To znamená o polovinu vyšší pravděpodobnost, že odběratel za zboží nezaplatí.

Nejrizikovějším trhem byl v roce 2011 z pohledu KUPEG chorvatský, kde podíl dlužníků, kteří překročili dohodnutou platební podmínku o více než tři měsíce, se blížil 11 procentům. Následovalo Maďarsko s téměř sedmi procenty a Česko, Polsko a Slovensko s více než pěti procenty. "V posledních měsících ale významně vzrostlo riziko ve státech jižní Evropy, které je nyní násobně vyšší než v tuzemsku," řekl novinářům generální ředitel pojišťovny Michal Veselý.

KUPEG loni pojistil pohledávky za 187 miliard Kč, což bylo o 19 miliard více než v roce 2010. Exportní pohledávky činily 46 procent, pojišťovna tedy pojistila tři procenta českého vývozu. Objem exportních transakcí pojištěných KUPEG stoupl o více než 13 procent, zhruba stejně jako český vývoz.

KUPEG v roce 2011 pojistil 100 miliard Kč pohledávek za téměř 10.000 českými odběrateli. Potíže evidoval u 617 z nich, šlo o pohledávky za celkem 0,5 miliardy Kč. "Stále častěji se setkáváme s podvodným jednáním dlužníků, kdy narážíme na zavedené podniky, které během několika měsíců 'zmizí'," upozornil Veselý na častý nešvar z poslední doby, proti kterému je prý obtížná prevence. 'Zmizení' nastane rychlým převedením vlastníka přes poradenskou firmu na takzvaného bílého koně.

Na pojistném KUPEG loni vybral 397 milionů Kč, což bylo dvě procenta více než v roce 2010. Nižší meziroční dynamiku přisoudil Veselý poklesu cen pojištění. Tržní podíl pojišťovny činí 40 procent. Klientům KUPEG loni vyplatil 246 milionů Kč, zatímco v roce 2010 to bylo 616 milionů korun. Zisk po zdanění pojišťovny činil 48 milionů Kč proti ztrátě 89 milionů o rok dříve.

Většinovým akcionářem KUPEG úvěrové pojišťovny je belgická úvěrová pojišťovna Ducroire Delcredere SA.NV., která vlastní 66 procent akcií. Menšinovým vlastníkem je státní Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK