Euro po vystoupení šéfa ECB oživilo z dvoutýdenního minima

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. května (ČTK) - Kurz eura po odpoledním projevu šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho oživil z předešlého dvoutýdenního minima. Draghi hodnotil hospodářský výhled eurozóny lépe, než se čekalo, a nenaznačil žádné nové kroky na podporu ekonomiky.

Euro kolem 15:30 hodině SELČ vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3168 USD a vymanilo se z dopoledního minima 1,3097 USD. Vůči japonskému jenu evropská měna zpevnila o 0,6 procenta na 105,98 JPY. Dolar k jenu stoupl o 0,4 procenta na 80,50 JPY.

Euro ve středu srazily zprávy o výrazném poklesu aktivity ve zpracovatelském průmyslu Itálie, Německa, Španělska a Francie. Rozšíření útlumu na velké země eura včetně Německa vyvolalo dohady, že Evropská centrální banka by na dnešním zasedání mohla signalizovat zmírnění měnové politiky.

Draghi však předpověděl, že ekonomika eurozóny letos oživí, třebaže upozornil i na možnost jejího dalšího zhoršení. Šéf ECB přitom nesignalizoval ani budoucí snížení úrokových sazeb, ani žádná další opatření na podporu ekonomiky a bankovního sektoru v podobě nových levných úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK