Ceny ropy prohlubují pokles, reagují na OPEC a údaje z ekonomiky

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes navázaly na středeční jednoprocentní ztráty a svůj propad odpoledne prohlubovaly. Trh reagoval na vyjádření šéfa ropného kartelu OPEC, který vyjádřil nelibost nad vysokými cenami a řekl, že organizace se bude snažit o jejich stlačení. Obavy z poklesu poptávky se zvýšily po dalších nepříznivých údajích z americké ekonomiky.

 

Cena severomořské ropy Brent klesla v 17:15 SELČ o 1,80 dolaru na 116,40 dolaru za barel a sestoupila pod technickou hranici stodenního klouzavého průměru. Je tak už téměř deset procent pod březnovým čtyřletým maximem 128,40 USD, kam vystoupila kvůli rostoucímu napětí kolem Íránu. Americká lehká ropa WTI oslabila o zhruba 2,5 dolaru na 102,75 dolaru za barel.

Generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí dnes prohlásil, že jeho organizace tvrdě pracuje na snížení cen ropy a těží výrazně nad svým oficiálním limitem, aby nedopustila zhroucení poptávky. Podle něj OPEC nyní těží 32,3 milionu barelů denně proti vytyčenému limitu 30 milionů barelů. Za rovnovážnou úroveň Badrí označil cenu kolem 100 dolarů za barel.

"Pracujeme tvrdě na snížení ceny. Nejsme s cenami na této úrovni spokojení, protože by mohly vést k destrukci poptávky," řekl Badrí. Dodal, že nynější vysoké ceny jsou výsledkem nadměrných spekulací, nikoli situace na trhu, kde jsou producenti schopni plně uspokojovat poptávku odběratelů.

Ropný trh podkopaly další nepříznivé údaje z americké ekonomiky. Růst amerického sektoru služeb v dubnu nečekaně prudce zpomalil a výrazně se propadly zejména ukazatele nových zakázek a zaměstnanosti.

Náladu na trhu oslabila i vyjádření Evropské centrální banky, jejíž šéf Mario Draghi upozornil na nebezpečí zhoršení výhledu evropské ekonomiky, ale žádné další podpůrné kroky nenaznačil. Odpoledne se také propad ropy Brent výrazně zrychlil. "Myslím, že Evropa je zaplavena ropou a fondy likvidují pozice," řekl agentuře Reuters obchodník jedné velké ropné společnosti.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 116,40 118,20 New York - Nymex WTI červen 102,75 105,22

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK