Americké akcie po nepříznivých zprávách dál klesají

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akcie po dalších nepříznivých statistikách z domácí ekonomiky pokračovaly v první polovině obchodování v poklesu. Srazil je zejména propad aktivity v sektoru služeb a obavy z pátečních klíčových údajů z trhu práce.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,3 procenta a pohyboval se kolem 13.233 bodů. Širší index S&P 500 byl kolem 1396 bodů se ztrátou 0,4 procenta. Index technologického trhu Nasdaq klesal o zhruba 0,8 procenta a byl na 3036 bodech.

Růst amerického sektoru služeb v dubnu nečekaně prudce zpomalil a výrazně se propadly zejména ukazatele nových zakázek a zaměstnanosti. Zpráva podkopala naděje, které se vynořily po úterních číslech o nečekaném růstu aktivity v průmyslovém sektoru.

Údaje z trhu práce byly opět smíšené. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti sice minulý týden výrazně klesly, čtyřtýdenní průměr ale kvůli růstu v minulých týdnech mírně stoupl. Trh nyní čeká na klíčové páteční údaje o dubnovém vývoji zaměstnanosti.

Akcie oslabily i dílčí údaje z maloobchodu, kde hlásili tržby za minulý měsíc jednotliví prodejci. Podle agentury Thomson Reuters jich 53 procent vykázalo tržby nižší, než se čekalo. Akcie automobilky General Motors klesly po dnešních výsledcích a smíšeném výhledu o téměř tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK