ČSÚ:Nezaměstnanost v 1.čtvrtletí meziročně klesla na 7,2 procenta

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti v 1. čtvrtletí činila 7,2 procenta, meziročně tak klesla o 0,1 procentního bodu. Nezaměstnaných v bylo 372.700, což je meziročně o 3500 lidí méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který zaznamenal růst nezaměstnanosti osob s nižším vzděláním.

 

Proti loňskému poslednímu čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných zvýšil o 15.600 lidí. "V posledních dvou letech se mnohem významněji než v minulých letech projevil vliv horších podmínek na trhu práce na začátku kalendářního roku," uvedl ČSÚ.

Z hlediska meziročního srovnání se pokles nezaměstnanosti rovnoměrně promítl v mužské i ženské populaci. Počet nezaměstnaných mužů se snížil o 1200, žen o 2300.

ČSÚ vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly ale podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla v 1. čtvrtletí devíti procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK