Maloobchodní tržby v EU i eurozóně se v březnu vrátily k růstu

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. května (zpravodaj ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně i celé Evropské unii se v březnu vrátily k růstu. V zemích platících eurem se zvýšily proti předchozímu měsíci o 0,3 procenta a v celé "sedmadvacítce" stouply o 0,7 procenta. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

V únoru statistici zaznamenali u maloobchodu propad. V eurozóně tržby podle zpřesněných údajů meziměsíčně klesly o 0,2 procenta a v celé EU se snížily o 0,5 procenta.

V meziročním srovnání Eurostat oznámil pro březen pokles maloobchodních tržeb o 0,2 procenta v eurozóně a nárůst o jedno procento v celé unii. O měsíc dřív tržby meziročně klesaly v eurozóně i EU.

Beze změn byl v březnu meziměsíčně sektor potravin, nápojů a tabáku. Nepotravinový sektor narostl v eurozóně o 0,1 procenta a o 0,6 procenta v EU.

Podle dostupných dat meziměsíční nárůst tržeb v březnu statistici zaznamenali v deseti zemích, v devíti se tržby snížily a ve dvou zůstaly na stejné úrovni jako v únoru. Nejvyšší nárůst vykázalo Bulharsko o 3,9 procenta, největší propad Portugalsko, kde se tržby snížily o 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK