Změna devizové politiky podle amerického ministra Číně prospěje

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. května (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner je spokojen s dosavadním postupem reforem čínské devizové politiky. Ministr to řekl během rozhovoru s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem, s nímž se setkal na závěr dvoudenních hospodářských a diplomatických konzultací mezi USA a Čínou. Rozhovory na mezivládní úrovni se konají každý rok, tradiční otázky kolem obchodu a ekonomiky však letos zastínil spor o lidská práva.

Geithner řekl, že snaha Pekingu více využívat při stanovování kurzu měny tržních sil je velmi slibná. Čína tím podle něj pomáhá i sama sobě, protože tak podpoří domácí spotřebu. Navzdory občasnému napětí se vztahy mezi oběma zeměmi podle ministra dál zlepšují.

Geithner je v Číně s ministryní zahraničních věcí Hillary Clintonovou a dalšími členy americké administrativy. Na těchto jednáních bývá hlavním tématem právě kurz měny, na který si Američané často stěžují. Podle nich se Peking snaží kurz jüanu uměle držet nízko, aby tak Čína získala konkurenční výhody ve světovém obchodě.

"My vnímáme celkový směr hospodářských reforem, které jste zahájili. Ať už je to přechod k více tržnímu směnnému kurzu, podpora spotřeby a domácí poptávky, snaha otevřít čínskou ekonomiku další zahraniční konkurenci nebo úsilí vytvořit modernější finanční sektor. Myslíme si, že tyto reformy jsou velmi slibné," řekl Geithner čínského prezidentovi.

Geithner, stejně jako řada dalších politiků ve vyspělých zemích, na Čínu a její reformy hodně spoléhá. Snaha ekonomiku více orientovat směrem k tržním principům podle Geithnera podpoří mezinárodní obchod a hlavně firmám z USA a jiných zemí usnadní vstup na čínský trh.

Letos byly hlavním tématem dvoudenních jednání spory kolem postoje Číny k tamnímu disidentovi Čchen Kung-čchengovi. Ten před několika dny uprchl z domácího vězení a vyhledal útočiště na americkém velvyslanectví v Pekingu. Původně tvrdil, že zůstane v Číně, pak ale změnil názor a řekl, že chce i s rodinou emigrovat a požádal USA o pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK