AIG více než zdvojnásobila zisk na 3,2 miliardy dolarů

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Americký pojišťovací ústav American International Group (AIG) v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil zisk na 3,2 miliardy dolarů (asi 60,8 miliardy Kč). Pojišťovna totiž nemusela vyplácet tak vysoké pojistné krytí jako před rokem, kdy měla výdaje s krytím škod po přírodních katastrofách. K těm největším patřilo rozsáhlé zemětřesení v Japonsku v březnu loňského roku.

Zisk 3,2 miliardy dolarů znamená meziroční nárůst o 146 procent. Zisk na jednu akcii dosáhl 1,71 USD a zvýšil se z předchozích 31 centů o rok dříve. Loňské výsledky zahrnovaly výdaje v souvislosti s ukončením úvěrové linky, kterou měla pojišťovna u americké centrální banky (Fed).

Na provozní úrovni AIG vydělala 1,65 USD na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem 1,12 USD na akcii.

Zisku kolem jedné miliardy dolarů dosáhla součást Chartis, která funguje jako globální divize pojištění majetku. O rok dříve měla ztrátu 424 milionů dolarů, a to právě kvůli dopadům zemětřesení v Japonsku a následné nutnosti zaplatit škody. AIG také přistoupila k některým změnám, díky nimž má Chartis lepší rizikový profil.

SunAmerica, což je divize životního pojištění pro americký trh, zvýšila zisk o více než osm procent na 1,3 miliardy dolarů. Pomohly jí reinvestice hotovosti a růst akciových trhů během čtvrtletí.

Objem aktiv ve správě na konci prvního čtvrtletí dosahoval 265 miliard dolarů (asi pět bilionů Kč). Je to meziroční nárůst o více než čtyři procenta.

AIG ve čtvrtletí prodala 1,72 miliardy akcií asijské součásti AIA Group, z čehož použila asi 5,6 miliardy dolarů na splátku části prioritního podílu amerického ministerstva financí v AIA SPV. To je speciální nástroj, který drží zbylý podíl AIG v pojišťovně AIA. AIG vyčlenila součást AIA na konci roku 2010 a její akcie uvedla na burzu v Hongkongu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK