Akcie v Asii většinou klesaly, Šanghaj je ale na půlročním maximu

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Singapur 4. května (ČTK) - Asijské akcie uzavřely týden většinou ve ztrátě, jednou z výjimek však byla Čína, jejíž hlavní index je naopak nejvýše za téměř půl roku. Investoři spekulují, že Čína by mohla o víkendu oznámit nová opatření na podporu trhu, z čehož by asi těžily také akcie. Na devizových trzích se kurzy eura a dolaru prakticky nehýbaly a obchodníci vyčkávali na zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA.

Index Hang Seng, který je hlavním ukazatelem cenového vývoje na burze v Hongkongu, odepsal 163,53 bodu a den uzavřel poklesem o 0,77 procenta na úrovni 21.086 bodů. Dolů ho táhly akcie čínských developerů, které tak reagovaly na horší výsledky největšího z nich, firmy Vanke. Za celý týden si nicméně index připsal 1,7 procenta.

Na téměř půlroční maximum ale vystoupily akcie v Číně, kde jejich hlavní index CSI 300 přidal 0,91 procenta na 2715,88 bodu. Index sleduje pohyby cen akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Za celý týden index přidal asi 3,4 procenta, což je nejlepší výkonnost za více než dva měsíce. Zčásti je to zásluha růstu cen v menším Šen-čenu. Na finančních trzích v Japonsku se dnes kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

V Pekingu se o víkendu bude konat konference o finančních inovacích a na trhu se začalo spekulovat, že jedním z řečníků by mohl být šéf Čínské komise pro regulaci akciových trhů Kuo Šu-čching. Ten by mohl akce využít k oznámení nových podpůrných opatření. Část expertů se domnívá, že by Čína mohla uvolnit regulaci některých finančních produktů.

Index tchajwanské burzy TSEC o 0,54 procenta zpevnil a dostal se na 7700,95 bodu, burza v Soulu ale podle indexu Kospi oslabila o 0,30 procenta a uzavřela na 1989,15 bodu. Index Straits Times, který sleduje obchodování v Singapuru, klesl o 0,34 procenta na 2990,59 bodu.

Na devizových trzích se kurzy eura a dolaru prakticky nehnuly z místa. Na trzích je zřejmá nervozita před dnešní statistikou z amerického trhu práce. Analytici se domnívali, že v dubnu v USA vzniklo asi 170.000 nových pracovních příležitostí, po horší statistice z průběhu týdne ale postupně odhady snížili do pásma 125.000 až 150.000 míst.

Euro k dolaru zůstalo v blízkosti 1,3150 USD, dolar k japonskému jenu se rovněž prodával bez větších změn za 80,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK