Valné hromady Berkshire Hathaway se poprvé zúčastní analytici

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha (USA)/New York 4. května (ČTK) - Na valnou hromadu americké finanční společnosti Berkshire Hathaway dostali vůbec poprvé v historii pozvání i finanční analytici. Jejich otázky budou téměř jistě směřovat k nástupci současného šéfa Warrena Buffetta (81), který v dubnu oznámil, že u něj lékaři zjistili rakovinu prostaty v raném stádiu vývoje. Investoři doufají, že změna ve vedení se na chodu podniku zásadně neprojeví.

Takzvaný Woodstock kapitalismu, jak se každoročním valným hromadám Berkshire Hathaway začalo před lety říkat, se bude konat o víkendu. Hlavní část je plánována na sobotu. Valné hromady Buffettovy firmy většinou připomínají spíš oslavu než vážnou schůzku investorů, přítomnost analytiků je ale zřejmě letos změní.

Na valné hromadě Berkshire Hathaway se v posledních letech objevovalo kolem 35.000 akcionářů ze všech koutů Spojených států i ze zahraničí. Letos bude před jejich zraky Buffett odpovídat na dotazy kolem hospodaření podniku, svého zdraví a zmíněného nástupnictví. To bude analytiky zřejmě i zajímat nejvíc.

Ačkoli téma nového šéfa Berkshire Hathaway bude asi nejdiskutovanější, jen stěží lze čekat, že by věštec z Omahy, jak se Buffettovi pro jeho investorské schopnosti říká, oznámil rezignaci. Buffett už v minulosti při různých příležitostech mnohokrát řekl, že nemá v plánu odcházet do důchodu a hodlá pracovat, dokud bude živ. Vzhledem ke svému věku ale má představu, kdo by jej měl ve vedení firmy vystřídat.

Podle agentury Reuters se valné hromady zúčastní analytici Cliff Gallant ze společnosti Keefe, Bruyette & Woods, Jay Gelb z Barclays Capital a Gary Ransom z finanční společnosti Dowling & Partners. Tito tři se připojí k trojici novinářů, kteří se valných hromad Berkshire Hathaway už pravidelně účastní.

Buffett stál před více než 50 lety u zrody Berkshire Hathaway, což byla původně textilní společnost. Její původní podobu dlouho nezachoval, ještě v 60. letech ji spolu s kamarádem Charliem Mungerem začal měnit a učinil z ní investiční konglomerát. Jeho tržní hodnota v současné době přesahuje 200 miliard dolarů (asi 3,8 bilionu Kč).

Buffett se podle žebříčku časopisu Forbes pravidelně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK