Metrostav v roce 2011 udržel zisk zhruba na předloňské úrovni

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Přední tuzemská stavební společnost Metrostav v roce 2011 hospodařila zhruba podobně jako o rok dřív. Čistý zisk firmy se snížil o 1,4 procenta na 704,5 milionu korun. Tržby naopak vzrostly o 1,2 procenta na 21,5 miliardy korun. ČTK to po dnešní valné hromadě Metrostavu sdělil mluvčí firmy František Polák.

Akcionáři dnes rozhodli, že přibližně 170 milionů korun ze zisku použijí na výplatu dividendy, dalších 520,5 milionu firma převede na účet nerozděleného zisku. Ze zbývajících 14 milionů korun podnik vyplatí odměny členům statutárních orgánů.

Většinový podíl v Metrostavu kontroluje společnost DDM Group. Metrostav je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostavu patří například i stavební firma Subterra nebo stavitel bytů Metrostav Development. Metrostav loni zaměstnával v průměru 3106 lidí, což je meziročně mírný nárůst.

Hůř něž Metrostavu se loni dařilo konkurenční Skansce. Čistý zisk firmy se loni v Česku a na Slovensku meziročně propadl o 93 procent na 67 milionů korun. Tržby Skansky klesly o 19 procent na 19,5 miliardy korun. Příčinou horšího hospodaření byly například některé ztrátovější projekty z minulých let a celková krize stavebnictví.

Zvýšit mírně zisk na 1,4 miliardy korun se loni povedlo naopak společnosti Eurovia CS. Tržby firmě ale klesly zhruba o dvě miliardy korun na 25,3 miliardy. Přesto je Eurovia CS z hlediska dosud oznámených výnosů za loňský rok největší stavební firmou v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK