Klaus otevřel obcím cestu k dalšímu historickému majetku

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Obce budou moci nově žádat o majetek, který historicky vlastnily, ale nyní je státní. Cestu jim k tomu otevřel nový zákon o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí. Normu dnes podepsal prezident Václav Klaus, informoval ČTK mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

 

Obce podle předlohy mají získat majetek, který vlastnily ke konci roku 1949 a jenž byl ke dni účinnosti zákona o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí v květnu 1991 v držení federace. Obce budou muset o nemovitosti požádat do konce března příštího roku. Stát bude moci odmítnout žádosti, které by nesplní zákonné podmínky. Konečný seznam bude schvalovat vláda.

Předloha umožňuje státu odmítnout vydat pozemky, které potřebuje k zajištění bezpečnosti nebo kvůli mezinárodním závazkům. Obce tak nebudou moci získat například lesy ve vojenských újezdech nebo v pásmu do 50 metrů od státních hranic.

Objem majetku, jenž by mohly obce získat, je vedle některých zemědělských ploch v řádu tisíců hektarů lesů. Autoři novely vycházejí z myšlenky, že historický majetek má být obcím vrácen bez ohledu na to, zda dříve patřil České republice, nebo federaci.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK