Pražský akciový trh v závěru týdne oslabil o 0,63 procenta

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Pražský akciový trh zakončil týden se ztrátou. Hlavní index PX dnes odepsal 0,63 procenta na 919,1 bodu. Burzu dolů táhly zejména cenné papíry energetické firmy ČEZ, které spadly na letošní minimum a obchodují se tak nejníže od loňského listopadu. Výrazné čtvrteční ztráty rozšířily akcie technologické firmy KIT digital.

"Lokální trh padal především pod tíhou akcií skupiny ČEZ, která již za necelý týden oznámí své výsledky hospodaření," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ si pohoršily o 1,88 procenta na 725 korun. Titul od začátku roku ztrácí již téměř 7,8 procenta a od únorového maxima přes 13 procent, poznamenal Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz. "Pokračující pokles cen energií ve světě živený především odhady poklesu globální poptávky se negativně projevuje také u nás prodejním tlakem na akcie ČEZ," dodal.

Cena akcií KITD spadla o téměř devět procent na 87,11 koruny. Akcie doháněly čtvrteční masivní propad na svém primárním trhu po tom, co KITD snížila očekávání tržeb i zisku, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Situace kolem titulu je nyní nejasná s velkým množstvím spekulací. První bližší informace by mohla přinést podrobnější výsledková zpráva plánovaná na 15. května, doplnil Urbánek.

Výrazněji oslabily také akcie těžařské firmy NWR, a to o 2,40 procenta na 122 korun. Podle Urbánka klesly v souvislosti s poklesem cen ropy a energií ve světě obecně. Procento na 375,20 koruny odepsaly akcie mobilního operátora Telefóniky a o více než tři procenta na 75,85 koruny spadly akcie developera Orco.

Dařilo se naopak cenným papírům tabákové firmy Philip Morris, které zpevnily o silných 3,31 procenta na 11.560 korun. Se ziskem 0,75 procenta na 3360 korun uzavřely akcie Komerční banky a o více než procento na 171,89 rostly cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 1,26 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK