ČIŽP našla při bourání kulturního domu v Plzni nebezpečný azbest

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 4. května (ČTK) - Firma APB Plzeň, která v Plzni už druhý měsíc demoluje kulturní dům Inwest, musí radnici doložit dokumenty o nakládání s nebezpečným odpadem. Česká inspekce životního prostředí tam odebrala tři vzorky na stavbě a jeden ze vzorků vyšel pozitivně na azbest, řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová. Podle investora, který chce na místě kulturního domu postavit obří multifunkční objekt za 2,5 miliardy korun, má APB veškerá potřebná povolení.

"Azbestový odpad je brán jako nebezpečný, takže původce odpadu, musí mít rozhodnutí o nakládání s ním a musí ho předávat oprávněné osobě. Dali jsme jim dali termín, aby to v příštím týdnu doložili, anebo aby si povolení, pokud je nemají, sehnali. Protože do současné doby se předpokládalo, že tam žádné nebezpečné odpady nejsou," dodala.

"Firma, která demolice provádí, má veškerá povolení," řekl Bedřich Chaloupka, zástupce investora, české developerské firmy Amádeus. Podle něj bude demolice hotová do konce července a do konce září bude na místě kulturního domu čistá plocha bez odpadů.

Materiál z demolice zůstává podle informací magistrátu v areálu a nikam se nevyváží. "Zbytek má přijít na drtičku stavební suti, která tam bude nainstalovaná a zkrápěná na místě," řekla Svobodová.

Odbor životního prostředí magistrátu zároveň zadal zdravotnímu ústavu, aby příští týden provedl měření azbestu v ovzduší. Výsledky budou do týdne. "Ale limit pro venkovní prostředí není, takže my vlastně jenom zjistíme, jestli v této chvíli něco uniká při bouracích nebo při dalších demoličních pracích, které se budou dále provádět," řekla vedoucí odboru. Veškeré informace budou předány krajské hygienické stanici, která rozhodne, zda to má výrazný vliv na zdraví obyvatel.

Nejohroženější skupinou ale nejsou podle Svobodové obyvatelé v místě, ale pracovníci, kteří s odpadem fyzicky nakládají. Odpadu už je na místě velké množství a téměř se tam nevejde. Jeho likvidace bude trvat měsíce.

Na místě bývalého kulturního domu chce investor do roku 2014 postavit multifunkční dům Corso Americká, kde mají polovinu tvořit obchodní plochy a zbytek místa pro trávení volného času, byty, kanceláře, ale i amfiteátr na střeše.

Kritici stavby by si přáli, aby po demolici kulturního domu zůstala plochá volná, aby tam mohla vzniknout zeleň. Občanská sdružení, která proti stavbě obřího domu nasbírala přes 11.000 podpisů, se chtějí odvolat při územním řízení. Chtějí prosadit vyhlášení místního referenda, které by mohlo zabránit stavbě. Musí nasbírat 13.500 podpisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK