Akcie v Japonsku i jinde v Asii po volbách v Evropě prudce klesly

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Tokijská burza i akciové trhy jinde v Asii dnes prudce klesly, často na několikaměsíční minima. Obavy na trzích vyvolaly výsledky voleb ve Francii a zejména v Řecku, protože nadnesly pochyby o možnosti pokračovat v eurozóně v politice vládních úspor, která pomáhala překonávat dluhovou krizi. Asijské trhy klesaly také ještě pod vlivem slabých pátečních údajů z amerického trhu práce. Euro vůči dolaru v obavách z vývoje v eurozóně výrazně kleslo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 2,8 procenta na tříměsíční minimum 9119,14 bodu. Širší index Topix oslabil o 2,6 procenta na 722,06 bodu.

Ve Francii prohrál ve druhém kole prezidentských voleb zastánce úsporného kurzu Nicolas Sarkozy a vyhrál socialista François Holande se sliby zvyšování vládních výdajů a daní. V Řecku voliči v odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Je tak ohrožena politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

Tokio a další asijské burzy také ještě reagovaly na páteční zprávu, podle níž americká ekonomika vytvořila v dubnu opět výrazně méně pracovních míst, než se čekalo. Údaje na konci týdne srazily americké akciové indexy až o dvě procenta.

Akcie na hongkongské burze ztrácely ve druhé polovině obchodování 2,4 procenta a míří k nejhoršímu výkonu za šest měsíců. Mírně slabší byly indexy čínských burz. Akcie na Tchaj-wanu skončily poklesem o 2,1 procenta a zaznamenaly nejsilnější ztrátu za čtyři a půl měsíce. Index MSCI, nejširší ukazatel akciových trhů v Asii a Tichomoří, ztrácel 2,3 procenta a byl na minimu za tři měsíce.

"Existují velké obavy, že nová vláda v Řecku ukončí úsporná opatření, což povede k neřízenému bankrotu. To vyvolává na všech trzích rizikových aktiv všeobecný výprodej," řekl agentuře Reuters analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun. Výsledek francouzských voleb trhy až tak nezaskočil a určitá změna politiky se zde očekává už několik týdnů.

Na asijském devizovém trhu euro k dolaru pod vlivem výsledků voleb sestoupilo pod 1,30 USD a vypadlo z dosavadního rozpětí 1,30-1,35 USD, v němž se pohybovalo tří měsíce. Trh znepokojil hlavně propad řecké socialistické strany PASOK, která se po vítězství v minulých volbách nyní propadla až na třetí místo. Hollandovo vítězství zase plodí nejistotu ohledně jednotného postupu osy Berlín-Paříž.

Euro ke konci tokijského obchodování kleslo k dolaru o 0,8 procenta na 1,2978 USD a předtím sestoupilo až k blízkosti podpůrné technické hranice 1,2950 USD. Vůči japonskému jenu evropská měna spadla na tříměsíční minimum 103,24 JPY z pátečního závěru 104,50 JPY. Dolar klesl k jenu o 0,15 procenta na 79,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK