Přebytek zahraničního obchodu v březnu vzrostl na 37,5 mld.Kč

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zahraniční obchod skončil v březnu historicky nejvyšším přebytkem 37,5 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 14,5 miliardy Kč. Vývoz v březnu podle předběžných údajů meziročně stoupl o 6,9 procenta na 277,7 miliardy korun a dovoz o 1,4 procenta na 240 miliard Kč. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

 

Podle něj tempo březnového růstu vývozu i dovozu bylo nejnižší od prosince 2009, obrat zahraničního obchodu v tento měsíc ale dosáhl nejvyšší hodnoty v historii České republiky.

V kategorii strojů a dopravních prostředků přebytek v březnu meziročně vzrostl o 10,7 miliardy Kč, u průmyslového spotřebního zboží o 3,6 miliardy Kč a u polotovarů a materiálů o 2,7 miliardy Kč. V případě obchodu se surovinami klesl o sto milionů.

Naopak se prohloubil deficit u minerálních paliv o dvě miliardy korun, u chemických výrobků o 300 milionů Kč a u potravin a živých zvířat o 100 milionů Kč. Kladné saldo obchodu s nápoji a tabákem, které činilo 100 milionů korun, zůstalo na stejné úrovni jako loni v březnu.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 8,4 procenta, což odpovídá nárůstu o 11,9 miliardy korun. Jejich dovoz stoupl o 1,2 procenta, tedy o 1,2 miliardy Kč. Vývoz a dovoz byl vyšší hlavně u silničních vozidel a strojů a zařízení k výrobě energie, naproti tomu klesl u telekomunikačních zařízení.

Dovoz minerálních paliv meziročně stoupl o 13 procent, tedy tři miliardy Kč. Dovoz ropy byl v hodnotovém vyjádření vyšší o 21,4 procenta, v naturálním vyjádření klesl o 2,9 procenta. Dovoz zemního plynu byl v hodnotovém vyjádření o 23,2 procenta vyšší, naopak v naturálním vyjádření se snížil o 13,8 nižší.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK