Pražská burza dopoledne klesla na 3,5měsíční minimum

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza po volbách v Řecku a Francii propadla na své 3,5měsíční minimum a její hlavní index PX kolem 11:15 odepsal 1,66 procenta na 903,8 bodu. Kromě akcií technologické firmy KIT digital a petrochemického holdingu Unipetrol se v červených číslech obchodovaly všechny emise. Ztrácely také středoevropské i západoevropské trhy.

 

"Víkendové vítězství socialistického kandidáta Françoise Hollandea, který se stane prezidentem Francie, a ještě více řecké volby, ve kterých zásadně ztratily proevropské strany a do fragmentovaného parlamentu se dostaly silným mandátem ultralevice, ale i neonacisté, stahuje do červené spolu s trhy v Evropě také pražskou burzu," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Pražský akciový trh klesá již čtvrtým dnem v řadě, když index PX oslabuje pod hranici 910 bodů poprvé od 19. ledna. Navazuje na výprodeje napříč celou Evropu, ztrácí i euro a většina komodit, dodal Mokoš.

Zatím nejvíce obchodované akcie energetické firmy ČEZ odepsaly více než dvě procenta na 710,10 koruny a podle Mokoše se tak dostaly k nejnižším úrovním od loňského 30. listopadu.

Výrazné ztráty postihly také akcie rakouské Erste Bank, které zlevnily o 2,79 procenta na 408 korun. Cenné papíry Komerční banky si pohoršily o 1,70 procenta na 3303 korun.

Akcie těžařské firmy NWR podle Mokoše klesaly v souladu se západoevropskými indexy a dopoledne propadly na 120 Kč, což je nejnižší úroveň od loňského 4. října. Kolem 11:15 dál oslabily o 1,84 procenta na 119,75 koruny.

V černých číslech se obchodovaly pouze dvě emise. Výrazné ztráty z minulého týdne korigovaly akcie KIT digital, rostly o více než tři procenta na 89,76 koruny. Cenné papíry Unipetrolu posílily o mírných 0,03 procenta.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 453 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 223 milionů Kč. Se čtyřmi emisemi se dosud neuskutečnil žádný obchod.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK