Francie prodala další krátkodobé dluhopisy, zaplatí za ně méně

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. května (ČTK) - Francie dnes v aukci prodala další pokladniční poukázky a u některých emisí bude platit dokonce nižší úrok, než platila v předchozích srovnatelných aukcích. Bezprostřední reakce trhu na výsledky prezidentských voleb tudíž ukazují, že investoři Francii stále považují za bezpečnou zemi pro své peníze. Objem prodaných papírů byl na horní hranici plánu.

Agentura pro správu dluhu Agence France Trésor (AFT) uvedla, že prodány byly poukázky s fixním výnosem v objemu 7,98 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) splatné za 12 týdnů. Průměrný výnos klesl na 0,082 procenta ve srovnání s výnosem 0,088 procenta v předchozí srovnatelné aukci, která se konala 30. dubna.

Levnější je pro Francii také emise pokladničních poukázek splatných za 51 týdnů. Paříž zaplatí 0,174 procenta, zatímco v minulé aukci musela nabídnout 0,205 procenta. Mírně se ale prodraží emise splatná za 25 týdnů, kde úrok vzrostl na 0,114 z předchozích 0,101 procenta.

Na finančních trzích je patrná nervozita po víkendových prezidentských volbách, v nichž francouzští voliči dali zelenou socialistovi Françoiseovi Hollandeovi. Ten u nich bodoval příslibem zvýšení výdajů a některých daní. Odlišil se tak od dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, který zastává úsporný kurz.

V dodatečné aukci Francie prodala i dlouhodobé dluhopisy se splatností od pěti do 13 let. Tento prodej je ale z hlediska výsledků voleb irelevantní, protože šlo o návazný prodej na čtvrteční aukci, takže výnosy zůstaly stejné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK