Euro po volbách výrazně oslabilo, později část ztrát smazalo

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. května (ČTK) - Kurz eura dnes v reakci na výsledek voleb v Řecku a ve Francii výrazně oslaboval, jednotná evropská měna ale dokázala během dne ztráty výrazně omezit. Trh má sice i nadále pochybnosti, do jaké míry budou politici v obou zemích ochotni pokračovat v zahájených úsporách, počáteční panická reakce ale rychle vyprchala a trh začal volby hodnotit střízlivěji.

Kolem 16:30 se euro k dolaru prodávalo za 1,3046 USD, a proti hodnotám z konce minulého týdne tak ztrácelo už jen asi 0,3 procenta. Zpočátku se ale měna propadla až na 1,2955 USD, a na okamžik tak vybočila z pásma 1,30 až 1,35 USD, v němž je už od konce ledna.

V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve Francii v neděli vyhrál socialista François Hollande, který u voličů zabodoval díky slibům o zvyšování vládních výdajů a daní. Porazil tak dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je zastáncem úsporného kurzu.

V Řecku pak voliči kvůli odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Ohrožena je tedy politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

Analytici tvrdí, že větší hrozbou je pro eurozónu výsledek voleb v Řecku, nikoli ve Francii. Do hry se totiž vracejí spekulace, zda má Řecko pořád ještě místo v eurozóně.

"Reakce na devizových trzích ukazuje, že když se opravdu dostaneme až k bodu, kde je jasné, že evropští politici úsporná opatření zavrhnou, finanční trhy to budou vnímat velmi negativně," sdělil analytik devizového trhu v ústavu Commerzbank Lutz Karpowitz. S tím souhlasí i další experti, podle nichž euro zřejmě klesne pod 1,30 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK