Západoevropské akcie smazaly všechny ztráty a zpevnily

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. května (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily nový týden poklesem, kterým reagovaly na výsledky voleb ve Francii a Řecku. Nálada na trzích se ale během dne zklidnila a většina burz se vrátila k růstu. Objemy obchodů ale nebyly vysoké, protože v Londýně se kvůli státnímu svátku neobchodovalo. Podle části analytiků je možné, že růst cen byl jen výsledkem technické korekce.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru zpevnil asi o 0,7 procenta a uzavřel na 1034,69 bodu. Zpočátku přitom více než jedno procento ztrácel. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje pohyb cen akcií pouze v eurozóně, přidal 1,5 procenta na 2282,89 bodu.

V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve Francii v neděli vyhrál socialista François Hollande, který u voličů zabodoval díky slibům o zvyšování vládních výdajů a daní. Porazil tak dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je zastáncem úsporného kurzu.

V Řecku voliči kvůli odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Ohrožena je tedy politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

Hlavní indexy přechodně klesly nejníže za poslední čtyři měsíce. Později jim pomohl zájem o akcie bank, na které částečně působila zpráva, že Španělsko připravuje podmínky pro pomoc tamnímu bankovnímu sektoru. Zdroje tvrdí, že pomoci se dočká i finanční ústav Bankia, který je zřejmě nejvíce zasažen dopady krize na španělském realitním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK