Hedgeový fond Third Point chce po Yahoo dokumenty k novému šéfovi

07.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 7. května (ČTK) - Hedgeový fond Third Point začal stupňovat tlak na internetovou společnost Yahoo, kterou už minulý týden vyzval, aby kvůli nesrovnalostem v životopisu odvolala svého nového ředitele Scotta Thompsona. Dnes fond oficiálně firmu požádal, aby zpřístupnila všechny dokumenty, na jejichž základě byl Thomspon vybrán na ředitelské místo.

Third Point patří mezi významné akcionáře Yahoo a s vedením Yahoo vede kvůli personálnímu obsazení klíčových míst spor už delší dobu. Dnešek měl být podle fondu posledním dnem, kdy Yahoo mohlo na výzvu k Thompsonově odvolání reagovat.

Šéf hedgeového fondu Daniel Loeb Yahoo minulý týden upozornil, že ultimátum k Thompsonově odvolání vyprší dnes v poledne tamního času (18:00 SELČ). Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, fond využívá práva, které mu dává legislativa státu Delaware. V rámci této legislativy může kterýkoli z akcionářů žádat inspekci firemních dokumentů, pokud prokáže dostatečné důvody.

Thompson byl do vedení Yahoo vybrán zhruba před pěti měsíci, kdy nahradil tehdejší šéfku Carol Bartzovou. Té se firma zbavila, neboť pod jejím vedením podnik upadal. Jen za poslední rok se tržby Yahoo snížily o více než 20 procent.

Na nesrovnalosti v Thompsonově životopise minulý týden upozornil právě fond Third Point. Teď se dožaduje přístupu k celému procesu volby nového šéfa a k zápisům ze všech jednání správní rady, na nichž se o volbě nového šéfa jednalo. Správní rada Yahoo už minulý týden uvedla, že zjištění fondu prošetří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK