Zisk Pražské plynárenské loni vzrostl na 660 milionů korun

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Pražská plynárenská v loňském roce zvýšila zisk po zdanění o zhruba čtvrtinu na 660 milionů korun. Vyplývá to z účetní závěrky, kterou firma zveřejnila v pozvánce na valnou hromadu. Podle účetních standardů IFRS čistý zisk činil 714 milionů korun.

Pražská plynárenská loni třikrát zvedla ceny plynu, pokaždé o desítky korun. Naposledy firma zdražila dodávky plynu v lednu, a sice o 2,6 procenta. Kvůli slabé koruně a vysokým cenám komodit opakovaně zdražovala loni také konkurence.

Letos na začátku roku výrazně zdražovala ropa, na kterou se vážou ceny plynu. Nové zdražování ale zatím Pražská plynárenská ani další významné firmy neoznámily.

Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. Na českém trhu s plynem má zhruba desetiprocentní podíl.

Většinovým vlastníkem firmy s 50,2 procenta akcií je Pražská plynárenská Holding, kterou ovládá pražský magistrát. Dalších 49,35 procenta akcií vlastní německá společnost E.ON. Praha chce ale ve firmě získat většinu a od E.ON jeho podíl odkoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK