Způsob plateb za služby spojené s bydlením se asi sjednotí

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Způsob úhrady plateb za služby spojené s bydlením zřejmě získá jednotná pravidla. Počítá s tím vládní návrh zákona, který dnes sněmovna podpořila v prvním čtení. Norma má stanovit pravidla pro úhradu vodného a stočného, odvozu odpadu, úklidu a osvětlení společných prostor či užívání výtahů v bytových domech. Před dalším schvalováním předlohu projedná sněmovní výbor pro veřejnou správu.

 

"Současná právní úprava služeb je roztříštěná v řadě právních předpisů, neřeší úpravu služeb ve všech formách bydlení a neposkytuje potřebnou smluvní volnost při výběru a rozsahu služeb a stanovení jejich cen," zdůvodnila vláda potřebnost zákona. Platné zákony podle ní řeší platby za služby jen u nájemního bydlení.

Předloha upravuje postup při určování záloh za služby, rozúčtování, vyúčtování a vypořádání nákladů na služby. Základem má být dohoda mezi poskytovatelem a příjemcem služby, případně rozhodnutí bytového družstva či společenství vlastníků bytů. Pokud se nájemník s vlastníkem bytu nedohodnou nebo družstvo či společenství vlastníků nerozhodne, rozpočítají se ceny služeb podle zákonem stanovených kritérií.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček namítl, že pravidla dohody bude třeba ještě zpřesnit, aby například v případě družstev rozhodovala většina jejich členů. Uzákonit povinnost dohody s každým jednotlivým nájemcem by podle poslance nebylo reálné.

Například zálohy mají podle předlohy představovat "měsíční podíl z předpokládaných ročních nákladů na služby z uplynulého roku, nebo podle posledního zúčtovacího období, anebo z nákladů odvozených z předpokládaných cen běžného roku". U nájemního bydlení včetně družstevního zákon počítá s dohodou o paušální platbě nájemného a služeb, řekl poslancům ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Pro rozúčtování nákladů na ústřední vytápění a centralizované poskytování teplé vody nebo otopné vody k ohřevu vody bude použit zvláštní předpis. Jankovský uvedl, že jeho úřad už připravuje příslušnou vyhlášku.

Poskytovatelé služeb budou mít podle navrhovaného zákona právo změnit v průběhu roku měsíční zálohu "v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů, zejména změny rozsahu nebo kvality služby."

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK