Ropa po údajích o zásobách smazala převážnou část ztrát

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. května (ČTK) - Ceny ropy se dnes vyvíjejí oběma směry. Ropa nejprve prudce klesala kvůli obavám o další vývoj v eurozóně. Po zprávě o vyšším poklesu zásob benzinu ve Spojených státech však velkou část ztrát smazala a cena londýnské ropy Brent dokonce mírně vzrostla.

Cena ropy Brent odpoledne vzrostla o pět centů na 112,78 dolaru za barel, když během dne klesla až na 111,31 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zhruba ve stejnou dobu zlevnila o 47 centů na 96,54 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA dnes uvedl, že zásoby benzinu za uplynulý týden klesly o 2,61 milionu barelů. Analytici přitom čekali snížení jen o 100.000 barelů. Nečekaně klesly i zásoby destilátů, které zahrnují topný olej a naftu. Zásoby ropy sice podle EIA rostly, avšak méně než ukázaly údaje od organizace API. Zásoby ropy v USA jsou nyní nejvyšší od roku 1990.

V Řecku se nyní snaží politické strany dohodnout na sestavení vlády, podle pozorovatelů je však vytvoření nové vlády s potřebnou většinou v parlamentu velmi nepravděpodobné. Levicový kandidát na post premiéra, který byl pověřen sestavením vlády, je proti úsporám a reformám. Trhy se tak obávají, zda bude eurozóna schopná vyřešit dluhovou krizi, což mělo dopad na akcie i komodity, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 112,78 112,74 New York - Nymex WTI červen 96,54 97,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK