Nezaměstnanost na jižní Moravě v dubnu klesla o 0,6 bodu na 9,5

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. května (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v dubnu klesla o 0,6 procentního bodu na 9,5 procenta. Bez práce bylo 58.839 lidí. Je to o zhruba čtyři tisíce méně než v březnu. Mírně klesl počet volných pracovních míst na 2887. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

V rámci České republiky patří Jihomoravský kraj stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti byla oproti celostátnímu průměru o 1,1 procentního bodu vyšší. Ze čtrnácti krajů ČR jen ve čtyřech je v současnosti míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském.

Zhruba třetinu volných pracovních míst evidoval Úřad práce v Brně. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v dubnu v průměru 20,9 nezaměstnaných, což je hodnota skoro dvakrát převyšující celostátní průměr. Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou velké.

Značná nezaměstnanost je na Hodonínsku, Blanensku a Břeclavsku, kde je více než 21 uchazečů na jedno místo. Podle odborníků je tato nepříznivá situace způsobena relativně nízkým počtem hlášených volných míst. Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo, v jejichž míře nezaměstnanosti se však projevují výrazné sezonní výkyvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK